Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Tritikálé Whiskey - Gemenc Distillery

A tritikálé a búza és a rozs keresztezésével létrehozott szemes gabonaféle takarmánynövény. Neve a búza (triticum) és a rozs (secale) latin elnevezésének összeadásából származik. Tritikálé whiskey nagyon kevés helyen található a világban, ezért is tekinthető igazi kuriózumnak a hazai termék. A világ legismertebb tritikálé whiskey-ét a Dry Fly Distillery készíti. Terméküket úgy hirdetik, mint az egyetlen 100% tritikálé whiskey. A whiskeyn felfedezhetők a rozs és búza jegyei egyaránt. Egy másik amerikai cég, amely szintén tritikálé whiskyt állít elő, a Tennessee-i Corsair Distillery. Termékükkel 2012-ben bronzérmet nyertek a American Distillers Institute versenyén. 

A Gemenc Distillerynél az indulás követően már elkezdtek tritikálé whiskeyel foglalkozni. Az alapanyag hazánkban is könnyen beszerezhető és közismert a lepárló tulajdonosának, Szőke Lajosnak a kísérletezgető hozzáállása, így hamar elkészült pár hordó tritikálé párlat. 2018-2019-ben palackozásra kerültek az első tritikálé gabonapárlatok és whiskey-k.

A Gemenc Whiskey egy kis faluban, a gemenci erdő szomszédságában készül Pörbölyön. Szőke Lajos főzőmester 2011-ben kezdett foglalkozni gabonapárlat készítéssel. 4 év tanulás és kisérletezés után 2015-ben indult a termelés a Gemenc Distilleryben, azonban az első hordó megtöltését követően még 3 évet várni kellett  az első Gemenc Whiskey palackozásáig. A pörbölyi lepárló az ország legkisebb kereskedelmi lepárlója, ahol kizárólag gabonapárlatok és whiskey-k készülnek. 
Rendezés:
Az oldal tetejére