A whiskey iparban igazán izgalmas időket élünk át, napjainkat tekinthetjük a „kézműves aranykor”-nak, melyben az innováció és a kísérletezés jelentős szerepet kap a lepárlók életében és a piaci versenyben. Ezek a kísérleti szériák legtöbbször limitált számban tudnak csak a piacra kerülni, viszont egy - egy jól sikerült tétel hamar kedvenccé válhat és megalapozhatja a lepárló piaci sikerét .
5+1-es összeállításunkban 6 olyan whiskeyt mutatunk be, mely nem a hagyományos alapanyagokra épít. Kiderül, hogy a kölesből, hajdinából, rizsből, quinoából, zabból és a tritikáléból kiváló whiskeyket lehet készíteni. Nagy örömünkre szolgál hogy a +1-es tétel egy magyar termék, a pörbölyi Gemenc Distillery párlata.
1 ► Köles whiskey Chicagóból – KOVAL Millet
A 2008-ban alapított KOVAL lepárló életében fontos szerepe van a technilógiai innovációnak és a kísérletezésnek. Ennek eredménye a KOVAL Millet névre keresztelt termékük is. Az USÁ-ban a KOVAL az első lepárló, amely whiskeyjében Ázsia és Afrika egyik legértékesebb gabonáját, a kölest használja. A párlat 100% köles cefréből készül a szeszfőzde sajátos desztillációs technikájával, melynek hatására a gabona valódi ízei kiemelésre kerülnek. A KOVAL Millet terméke igazi kedvence lett a whiskey szerelmeseinek, köszönhetően többek között az italban megjelenő dió és a vanília jegyeknek..
2 ► Hajdina whisky Franciaországból
A francia reform konyha egyik kedvelt alapanyaga a hajdina, ezért talán nem meglepő. hogy a ott próbálták ki, milyen whisky készíthető ebből az alapanyagból., A 100% hajdina alapanyagú Eddu whiskyt a francia Distillerie des Menhirs készíti. A „dupla érlelésű” whiskyt az érlelés első felében ex-konyakos francia tölgyfahordókban tartják, majd az alkoholt áttöltik a Paimpont erdőből származó fából készült tölgyfahordókba. Megfűszerezi a whisky imidzsét, hogy ezen erdőt a legenda szerint misztikus erő veszi körbe.
3 ► Quinoa Whisky a Corsair lepárlóból
A divat étkezők egyik kedvenc gabonája a quinoa whiskey alapanyagként is megállta a helyét. Az érdekes összetételű párlatairól ismert tenessee-i államban található Corsair lepárló két termékében is megtalálható. A Corsair Quinoa whiskeyje 20% fehér quinoaból és 80% malátás árpa cefréből készült. A másik ital igazi kuriózum, a Grainiac 9 Grain Bourbon whiskey, amely, amint a neve is jelzi, kilenc gabona keverékét tartalmazza. A gabonák: a kukorica, búza, árpa, rozs, zab, hajdina, tönköly, quinoa és tritikálé.
4 ► KIKORI, a japan rizswhiskey
Senki számára nem lehet meglepő, hogy a rizs whiskey esetén egy japán lepárló, a KIKORI termékét hoztuk példaként. A 100% ban rizsből készült ital esetén a lepárló kiemeli a helyi termelésű nagyon jó minőségű rizst, és a környező hegyek és esőerdők által szűrt vizet. Ahogy fogalmaznak, ha a whiskey szíve a rizs, akkor a lelke a kíváló minőségű víz, mely megalapozza a Kikori lágyságát és a kiegyensúlyozott ízét. A whiskeyt minimum három évig érlelik amerikai tölgy és francia sherrys tölgyfahordóban.
5 ► Zab whiskey a KOVAL lepárlóból
A KOVAL lepárló az egyik első gyártó, aki 100% -os zab whiskey cefréből készített párlatot, a KOVAL Oat termék tejcsokoládé, kókuszdió, karamell és kesudió ízekben gazdag, kivételesen krémes ízű és felületű. A lepárló másik sikeres, 4 gabonát tartalmazó terméke, a KOVAL Four Grain pedig 37,5% zabot tartalmaz.
+ 1 ► Gemenc 0001-1, a hazai tritikálé whiskey
A tritikálé a rozs és a búza keresztezéséből előállított gabona, mely egyre nagyobb szerepet kap az élelmiszeriparban. Hazánkban is sok helyen termesztik. A Gemenc Distillery beleillik azon kísérletező lepárlók sorába, melyek a tritikálét alapanyagként használják, így csak Pörbölyig kell mennünk, ha tritikálé alapú whiskey-t szeretnénk kóstolni. A lepárló három termékének is az alapanyaga a tritikálé: 100% tritikáléból készül a Gemenc 5X, mig a Gemenc 0006-4 40% tritikálét, a Gemenc 0001-1 pedig 50% tritikálét tartalmaz.
TIPP: A Gemenc Distillery tritikálé alapú termékei megrendelhetők webáruházunkból!
Plusz info a végére
Még mielőtt azt gondolnánk, hogy a nem hagyományos alapanyagok használata csak a kis lepárlók privilégiuma, a Jim Beam pár évvel ezelőtt kijött a Signature Craft elnevezésű sorozatával, mely tartalmazott zab, barna rizs és tritikálé whiskeyt is.