A Gemenc whiskey története
A Gemenc Whiskey egy kis faluban, a gemenci erdő szomszédságában készül Pörbölyön. Szőke Lajos főzőmester 2011-ben kezdett foglalkozni gabonapárlat készítéssel. 4 év tanulás és kisérletezés után 2015-ben indult a termelés a Gemenc Distilleryben, azonban az első hordó megtöltését követően még 3 évet várni kellett az első Gemenc Whiskey palackozásáig. A pörbölyi lepárló az ország legkisebb kereskedelmi lepárlója, ahol kizárólag gabonapárlatok és whiskey-k készülnek.
A hazai piacon az elmúlt években megjelentek a hazai készítésű whiskyk, a Békési és az Agardi whisky, melyek egy-egy nagy hagyományokkal rendelkező pálinkafözdék nyitása a gabonapárlatok felé, azonban a Gemenc Distillery az egyetlen lepárló hazánkban, aki kizárólag gabona whsikey lepárlásával foglalkozik.